‘Okula Gidemez’ Raporu

28th Şub 2014

Beş yaşından büyük olan çocuklarını okula göndermek istemeyen velilerin rapor alması gerektiği söylendi. Bu rapor, çocuğun geleceğini etkiler mi? Z.H./Balıkesir

Velilerin; 66 aylıktan büyük olan çocuklarını ilkokula göndermek istememeleri durumunda, devlet ya da üniversite hastanelerine başvurmaları gerekiyor. Çocuk doktoru, çocuk psikiyatrı ya da nörologtan ‘Fiziken okula başlamaya uygun değil’ ya da ‘Zihnen okula başlamaya uygun değil’ raporunun alınması şart koşuluyor. Bu, aslında ailelerin çocuklarını keyfi okula göndermeme isteklerine karşı alınan bir önlem. Eğer rapor Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik araştırma merkezlerine gönderilirse, o zaman çocuğunuzun geleceğini ve öğrenim hayatını etkileyebilir. Çünkü bu rapor; ‘engelli’ ya da ‘sorunlu’ tarzında bir tanımlamayı içerirse, ileride sorun yaratabilir. Eğer çocuğunuzu sadece kendi kaygılarınızdan dolayı okula göndermemek için bu raporu almak istiyorsanız, bir kere daha düşünmenizi tavsiye ederim.

Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli?

Çocuğuma tuvalet eğitimi vermem için en uygun mevsim hangisi? Bu süreçte nelere dikkat etmem gerekir? S.F./Sinop

Genelde anneler, çocuklarına tuvalet eğitimini ne zaman verecekleri konusunda sürekli tedirginlik yaşarlar. Önce çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer çocuk tuvalet eğitimine hazır değilse ve siz onu zorluyorsanız; ileride ciddi sorunlara temel hazırlıyorsunuz demektir. Bu nedenle çocuğun bezden rahatsız olması, tuvaletinin geldiğini söyleyebilmesi, bağırsak sisteminin düzenli olması ve tuvalete karşı ilgi duyması gerekiyor. Ortalama 2-2.5 yaş arası bu eğitimin verilebileceği en uygun zamandır. Bu eğitimi yaz döneminde vermeniz de, çocuğunuzun idrar enfeksiyonuna yakalanma riskini düşürür. Aynı şekilde alıştırma külotuyla da yazın onu rahatlıkla dolaştırabilirsiniz.

Evcil hayvan-çocuk ilişkisi

Evcil hayvanı olan çocukların, ödevlerine karşı kendilerini daha fazla sorumlu hissetikleri doğru mu? A.F./ Manisa

Çocukların bir evcil hayvanı olması gerektiğini her zaman söylüyorum. Özellikle de tek çocuklu ailelere… Çünkü bir hayvana bakmak; paylaşma, sahiplenme ve sorumluluk duygusunu geliştirir. Ancak ‘Bir hayvana bakması, ev ödevi sorumluluğunu artırır’ gibi genel bir ifade kullanmak doğru değil! Ödev sorumluluğunu ona ebeveyn ve öğretmen kazandırır. Öğretmenin ödevlere verdiği önem, ebeveynin de çocuğunun bu alışkanlığı kazanması için gerekli ortamı sağlaması, bu konuya bakış açısını etkiler. Şu da unutulmamalı; sorumluluk duygusu üç-dört yaşlarında başlar ve gelişir. Dolayısıyla eğitime erken yaşta başlanmalı.

error: